De cursus ‘KAT biedt verdieping’ gaat ieder jaar van start op de 2e zaterdag in oktober. Je kunt je op elk moment in het jaar opgeven voor een gratis proefles of voor deelname aan deze cursus.
Gera over KAT: ‘het is een droom van mij om kleinschalige en hoogwaardige creatieve cursussen te organiseren, waarin cursisten beeldend werk maken en daarop reflecteren. Ik wil groepen mensen bij elkaar brengen die aan het begin van de cursusdag een lezing krijgen en daarover met elkaar en de docent(-en) in discussie gaan. Hierdoor geïnspireerd kunnen de cursisten daarna zelf aan de slag in het atelier. Aan het einde van de dag wordt het beeldend werk uitgebreid besproken. Hierbij zal veel aandacht besteed worden aan het leren kijken, het beschouwen en het analyseren van beeld’.
Docenten uit uiteenlopende disciplines verzorgen een inleiding, zoals Onno Zijlstra (filosoof), Jan Smidt (kunsthistoricus) en Gert de Graaff (filmmaker). Deze docenten zijn dan ook betrokken bij de werkbesprekingen. Voor verschillende disciplines binnen het beeldende gebied worden gastdocenten uitgenodigd.
KAT is gevestigd in een schitterende 19e eeuwse Burgerbewaarschool in het oude stadscentrum van Tiel. In dit pand is een eigen bioscoopje, waar de lezingen gehouden worden en films bekeken kunnen worden. Achter het schooltje staat een mooie ruime werkplaats, waar cursisten praktisch aan de slag kunnen.
De cursus bestaat uit 9 lesdagen. De hoop is dat er een vaste cursusgroep ontstaat, waar door de jaren heen af en toe mensen bijkomen en waar af en toe mensen weer mee stoppen.
Algemene informatie over de cursus KAT biedt verdieping
Wat:
Een jaarcursus van 9 hele zaterdagen met praktisch beeldend werk en theoretische verdieping vanuit o.a. de filosofie, kunstgeschiedenis en film. Er staat elke les een inhoudelijk thema centraal. Cursisten krijgen aan het begin een korte beeldende opdracht en gaan daarna weer met hun eigen werk aan de slag. Materiaal en techniek zijn helemaal vrij. Er wordt met papier geschoven, geschilderd, getekend, geboetseerd, gebouwd, gefotografeerd en gefilmd. Vanuit het thema wordt al het gemaakte werk van die dag besproken.
De inhoudelijke thema’s die aan bod komen zijn:
- nabootsing/ waarneming
- schoonheid
- expressie
- betekenis
- samenleving.
1 x per jaar wordt er een excursie georganiseerd.
Optioneel zijn de extra atelierdagen bij KAT in Tiel op de maandag na de cursuszaterdag.
Door wie:
Door KAT – Kleine Academie Tiel. KAT is een initiatief van beeldend kunstenaar Gera van der Leun. Deze cursus wordt door een team van (zowel beeldende als theoretische) docenten begeleid. Docenten zijn o.a. Onno Zijlstra (filosoof), Jan Smidt (kunsthistoricus) Liesbeth van Noortwijk (kunsthistorica) en Gert de Graaff (filmmaker).
Waar:
In de voormalige Burgerbewaarschool in het oude centrum van Tiel.
Wanneer:
Elke 2e zaterdag van de maand (dit seizoen van oktober 2019 – juli 2020)
09.30 – 10.00 uur inloop met koffie
10.00 – 10.45 uur lezing van gastdocent en discussie
10.45 – 12.30 uur werken aan beeldend werk op het atelier
12.30 – 13.15 uur lunch
13.15 – 15.15 uur beeldend werk
15.15 – 16.00 uur werkbespreking
16.00 – 18.00 uur voor wie wil: doorwerken aan het beeldend werk
Voor wie:
Voor mensen die zich willen ontwikkelen en verdiepen in het maken van beeldend werk & het denken over kunst. Zowel voor beginners als voor gevorderden (in totaal ca. 8 à 10 personen).
Elke cursist mag twee keer per cursusjaar voor een hele dag een introducé(e) uitnodigen; dit is gratis.
Prijs:
De prijs voor het seizoen 2019/ 2020 voor de cursus bedraagt: € 735,53 (excl. BTW), dat is € 890,- (incl. BTW ).
Voor deze prijs is altijd een beeldend docent èn regelmatig een theoretisch docent bij je beeldend werk en je beeldende ontwikkeling betrokken!
De prijs is inclusief koffie, thee en uitgebreide lunch.
Het cursusbedrag kan in twee termijnen betaald worden.
Als je later instroomt in de cursus betaal je alleen de cursusdagen vanaf dat moment.
Proefdag: maak gebruik van de KAT & de boom-service!
Wil je een dag meedraaien om te kijken of de cursus iets voor je is? Dat kan zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Stuur een mailtje naar het mailadres hieronder.
Opgeven:
Via inschrijfformulier op deze site of door een mail te sturen naar: gera@kleineacademietiel.nl
Foto-impressie van een cursusdag.
Filosoof Onno Zijlstra begon de cursusdag met een lezing over nabootsing aan de hand van de ideeën van Plato en Aristoteles. De cursisten gingen daarna aan de slag in het atelier met boetseren naar de waarneming. Aan het einde van de middag werd het gemaakte werk door de cursisten, beeldend docent Gera van der Leun en theoretisch docent Onno Zijlstra besproken. Daarbij kwamen het beeldende aspect en ook de link tussen het beeldend werk en de theoretische inleiding aan bod. Op de pagina van KAT zoekt verdieping vind je een kleine foto impressie van deze eerste cursusdag.
Inleiding over nabootsingstheorieën van Plato en Aristoteles door filosoof Onno Zijlstra. Ook de kat Amigo doet zijn uiterste best.
Aan het werk op het atelier: het boetseren van je eigen voet o.l.v. beeldend kunstenaar Gera van der Leun.
Aan het einde van de middag de werkbespreking waar het gemaakte werk en ook de link met de theoretische inleiding besproken wordt.
Meer informatie over de docenten:
Onno Zijlstra is filosoof. Hij doceerde onder andere filosofie aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. Hij schreef in 2007 het boek: Wat doet die rode vlek daar linksboven?
Een boek over esthetica, dat klinkt ingewikkeld. Auteur Onno Zijlstra heeft echter het vermogen om taaie en ingewikkelde filosofische theorieën over kunst in begrijpelijke taal uit te leggen boeiend te maken. Aan de hand van een aantal thema’s, zoals ‘wat is schoonheid’ en ‘welk belang heeft kunst voor ons’, behandelt hij ideeën over kunst van Plato, eigentijdse denkers en alle belangrijke wijsgeren uit de tussenliggende tijd.
Jan Smidt is kunsthistoricus. Hij doceert kunstgeschiedenis aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. Hij is co-auteur van ‘De rode vlek’.
Gert de Graaff is filmmaker. De film ‘De zee die denkt’ is van zijn hand. Daarnaast doceert hij beeldgrammatica aan diverse (kunst-) hogescholen en omroepen.
Gera van der Leun is beeldend kunstenaar. Haar beeldend werk is te zien op haar website. Zij voert veelal grote opdrachten uit in de publieke ruimte. Daarnaast geeft zij beeldende lessen aan ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle en aan het UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten).
Schrijf je in voor KAT biedt verdieping 2018- 2019
Hier vind je de algemene voorwaarden van KAT